NORMA A L’ATAC – Per Marta Sorlí Fresquet – Portaveu Compromís Maestrat-Els Ports

Fa pocs dies una mestra, esgarrifada, em va informar de l’existència d’un còmic editat per
l’ajuntament de Castelló i l’AVL per explicar les normes de Castelló. A la segona pàgina ja em vaig adonar que no m’havia trasmés ni la meitat. El document es basava en sexisme, racisme, violència i prejudicis. Un còmic que pretén arrimar l’ortografia a alumnat Foto Martad’entre 3 i 12 anys per mig de frases com “vaig a preparar un atemptat contra tu” o “em tancaran a la presó per presumpta temptativa d’assassinat”.

La història no té desperdici! Començant per l’aspiració de Maria Expecció: ser Miss València. La cosa es va enredant quan s’enamore d’un Rus del què la seua amiga Norma Castelló desconfie per si és “un mafiós dels que es dediquen al tràfic de blanques”. Amb una borratxera que la porte a l’hospital, Norma li fa saber a la seua amiga que és “una ignorant per a qui no significa res que els exsoviètics siguen els nostres enemics històrics de l’antic bloc de l’est”. I em pregunto, “enemics” de qui?
El Rus prompte desapareix amb una rica dient-li a Maria que se’n va a la guerra. “Estos bàrbars quan es posen a fer guitza resulten molt sanguinaris”. I encara estem a la pàgina 4 de les 16 que té el pamflet. La història continue quan Norma es mostra “abduïda per la idea d’iniciar un viatge d’aventura, cultural, espiritual, sexual…” i decideix marxar a una illa on coneix a un revolucionari que li fa despertar els seus “desitjos sexuals més baixos” que s’aprofite d’ella per a vindre al País Valencià on prompte s’enrotlle amb la seua amiga Maria. I què decideix fer Norma? Doncs amenaçar-la amb que l’assessinarà. Finalment decideix canviar el “castic pels de treballs forçats”. Amb l’esclavitud de Maria continue la resta del còmic ja que només hem arribat a la meitat. Però ja me n’és suficient realment són estos valors els que es volen transmetre a la nostra infància?
Jo no vull que la infància aprenga les normes de Castelló a costa de pensar que la gent d’Africa només ens pot transmetre la SIDA. O que les ONG’s es dediquen a canviar les donacions per mines antipersona. Amb aquest còmic possiblement aconseguim que el futur del nostre poble puga manifestar en la nostra llengua l’odi i repugnància que li tenen a totes les persones estrangeres, es puguen deixar abandonar als seus instints sexuals amb un llenguatge exquisit, puguen exercir la violència escrivint correctament “assassinat” o, fins i tot, puguen aplicar penes d’esclavitut amb una ortografia excel·lent.