Aquest dimecres, a la Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats i Diputades, s’ha debatut una Proposició No de Llei proposta per CIU i amb la inclusió de totes les esmenes aportades des de Compromís a través del nostre Diputat Joan Baldoví.

Esta Proposició tractava de tancar definitivament el magatzem de GaDSC_0128s Castor, ara ja amb informes que avalen el que tota la ciutadania sap i que Compromís sempre ha denunciat: El Castor és el causant dels terratrèmols que hem patit a les Comarques del Nord i a les Terres de l’Ebre.

Amb els vots en contra del Partit Popular, i l’abstenció de UPyD, s’ha boicotejat aquesta PNL.

Des de Compromís entenem que la única manera de que el projecte Castor hagi arribat a obtenir favorablement més de 40 informes durant la tramitació del procediment, només potser amb la condescendència i l’omissió d’alguns dels informes negatius i al·legacions que s’han anat presentant durant tots aquests anys. És més, considerem que l’única manera és fent la vista grossa a certs informes com el que va emetre l’Observatori Sismològic de l’Ebre al 2005.

“En quant a les responsabilitats polítiques i possibles prevaricacions, tant el PP com el PSOE estan implicats, ja que el procés arranca de l’època d’Aznar, tot i que la part més important ha sigut tramitada pel govern de Zapatero. Però tampoc hem de deixar de banda al govern valencià, qui ha estat governant de forma ininterrompuda al País Valencià, i no ha fet res per vigilar i aturar el projecte.” Afirma Marta Sorlí, portaveu de Compromís Maestrat-Els Ports.

La representant del Govern del PP a la Comissió de Medi Ambient, ha afirmat que han demanat col·laboració d’entitats estrangeres de reconegut prestigi, per a que emetin un informe definitiu al respecte del Castor i els terratrèmols. “Ens sembla patètic que tinguen que recórrer a organismes estrangers, i entenem que només potser per dos motius, o be perquè pensen que les persones científiques d’ací no tenen ni idea de com es fa el seu treball, o bé perquè han tingut que emigrar gràcies a la política del Partit popular” explica Sorlí.

En quant a les garanties a dur a terme en el cas que arribe el desmantellament del Castor, la Portaveu del Partit Popular a la Comissió de Medi Ambient, s’ha atrevit a afirmar que la documentació aportada per ESCAL UGS és suficient.

“Des de Compromís Maestrat-Els Ports entenem que fiar-se d’una empresa que per guanyar diners és capaç d’arriscar milers de vides humanes i l’economia de vàries comarques, és com a mínim una temeritat i demostra una vegada més que l’interès principal del Govern del Partit Popular és omplir les butxaques de les seues amistats a costelles del patiment de la ciutadania” ha dit Marta Sorlí.

“També volem reprovar l’actitud del portaveu socialista a aquesta Comissió de Medi Ambient, el qual va abandonar-la abans de que tots els partits pogueren explicar la seva postura al respecte. No es pot arribar, amollar el discurset i anar-se’n” Explica Sorlí.

“La Portaveu del PP encara te la poca vergonya de dir que s’han adoptat mesures per a garantir la màxima transparència i al mateix temps denunciar que s’ha filtrat l’informe de l’Institut Geològic i Miner, donant a entendre que si fos pel PP, continuaria ocult a un calaix tal i com estava des de desembre. Sembla un acudit de mal gust i més quan als municipis afectats no arribe cap tipus d’informació. Des de compromís Maestrat-Els Ports només podem continuar exigint la clausura immediata de la planta i la depuració de les responsabilitats polítiques pertinents” ha conclòs Sorlí.