Compromís lamenta que el Govern Central es torne a inhibir de protegir els Columbretes de les prospeccions petrolíferes.


El diputat en el Congrés per la Coalició Compromís-Equo, Joan Baldoví, va registrar al febrer passat una pregunta escrita al Govern Central en la qual demanava s’explicaren les mesures que pensava per a impedir l’agressió a la fauna que seria la injecció de 259 decibels en el mar i els danys irreparables en matèria mediambiental o en el sector turístic i pesquer, entre uns altres en l’activitat de les prospeccions baldovi baldovipetrolíferes a l’entorn dels Columbretes.

Segons exposava Baldoví, l’administració de l’Estat havia tret a exposició pública l’Estudi d’Impacte Ambiental del projecte de l’empresa Cairn Energy de prospeccions per a cercar petroli a l’entorn de les Illes Columbretes.

El diputat recordava que les Columbretes van ser declarades Parc Natural pel Decret 15/1988, del 25 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana,1 i reserva marina de 4.400 hectàrees (una de les majors d’Espanya) per Ordre del 19 d’abril de 1990, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.2 Van ser recalificadas com a Reserva Natural per Llei 11/1994, del 27 de desembre, de la Generalitat Valenciana.3Així mateix està declarada com: Zona Especialment Protegida d’Importància per al Mediterrani (ZEPIM), Lloc d’Importància Comunitària (LIC), Zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), i microrreserva de flora.

En el text de la pròpia pregunta es remarcava com el projecte presentat per l’empresa Cairn Energy manca de fonament tècnic, sent un simple compendi de generalitats, estudis propis, sense rigor ni avaluació real de l’impacte que tant la prospecció sísmica com els treballs posteriors, en cas de produir-se, podria donar en sectors estratègics castellonencs com el turisme i la pesca, o el greu impacte mediambiental, i la prospecció sísmica en 3D suposarà injectar 259 decibels en el mar, la qual provocaria la mort instantània de peixos i crustacis, o danys irreparables en la fauna marina, així com l’efecte de fugida de la pesca, que tardaria anys a revertir-se.

Els riscos de l’extracció de combustibles fòssils hem vist poden ser realment gravíssims, tal com acrediten les desenes de desastres mediambientals que es coneixen a tot el món, mentre sabem que estem davant un model energètic en vies d’esgotament, amb data de caducitat; mentre es permeten aquestes activitats amb gran impacte ambiental, es castiga la producció d’energies renovables.

La resposta que dóna ara el Govern Central, evita de nou qualsevol compromís, i es limita a recordar que el projecte està sent sotmès a un procediment d’avaluació d’impacte ambiental (EIA) , trobant-se en l’actualitat en la fase posterior a la realització de les consultes prèvies que preveu la legislació aplicable, i per tant, a l’espera que el Ministeri de Indústria remeta el EIA al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient, per tant, evita qualsevol tipus de compromís o posicionament contrari a aquest tipus d’activitats. 

Des de Compromís, en tots els diversos àmbits de representació institucional s’ha mostrat l’oposició a aquest projecte pels danys irreparables que es pot ocasionar. 

Arxivat en: Comarcal, Economia i Ocupació, Europa, General, Nacional, Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *