A més les Corts Valencianes acolliran una Comissió d’Investigació del període 2001-2015 en matèria de residus, el que satisfà la Plataforma i regidors contraris a la ubicació

La delegació d’afectats de Càlig, regidors i membres de la Plataforma contra l’Abocador, ha sortit “moderadament satisfeta” de la reunió mantinguda a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat amb el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental i diversos assessors de la mateixa conselleria i de la de Vicepresidència. Ximo Anglés, regidor d’AEC-Compromís ha explicat que “Joan Piquer ens ha indicat que està disposat a cavil·lar el trasllat de la planta de la Bassa de la que coneix la problemàtica d’un emplaçament inadequat i les sentències que la Plataforma ha guanyat sobre la mala tramitació i irregularitats administratives molt greus en que ha incorregut el projecte i entre les que baralla fins i tot la construcció d’un altra planta en un emplaçament idoni”.

Per un altra banda els tècnics s’han mostrat molt oberts al diàleg en qüestions ambientals, de tractament, triatge, acumulació de bales al vas de l’abocador que seran retractilades per fer-les estanques i no queden afectades per la pluja o com gestionar la sobrecota de l’abocador una vegada colmatada la part excavada. Per Anglés “la Conselleria s’ha de prendre seriosament el treball de la Plataforma i regidors que ens hem manifestat en contra de la planta en defensa de la integritat de l’aqüífer del Maestrat i dels interessos del nostre poble i comarca, ja que els tribunals ens estan donant la raó per molt que des de l’Ajuntament de Càlig es retiren de la batalla judicial que anem a continuar si cal. Per això ha de veure què ha passat amb la sanció prescrita i reoberta a l‘empresa per reciclar poc i fer que es complisca al màxim la legislació vigent en la matèria”, ha afegit.

La Plataforma veu també amb bons ulls la proposta d’obrir una Comissió d’Investigació en matèria de residus del període 2001-2015 donats els casos de presumptes irregularitats detectades al llarg de l’autonomia i posar a disposició de Fiscalia les conclusions si es detecten pràctiques incorrectes. “Açò no seria abans que es vagen tancant les diferents comissions obertes, pel que ens han anunciat que no seria abans del primer semestre de l’any vinent”, ha conclòs.

D’altra banda els representants han plantejat a les autoritats mediambientals allí presents la problemàtica que s’està generant per als llauradors amb els abocaments de purins i fangs de depuradores, per a les que han demanat alguna solució en el seu tractament i que no siguen els llauradors els afectats d’una incorrecta depuració dels mateixos en un context on no hi ha alternatives per a depurar-los correctament i que estan afectant als llauradors usuaris via denuncies.

A la reunió han participat, a més dels tècnics, llauradors, membres de la plataforma i l’exdiputada estatal de Compromís i candidata, Marta Sorlí.