Vinaròs, 30 d’abril de 2018

  • La diputada al Congrès Marta Sorlí ha incidit especialment en la falta d’inversions en la xarxa de rodalies, malgrat les promeses fetes pel ministre de Foment.

  • El senador Jordi Navarrete ha denunciat la discriminació que les comarques del nord pateixen en uns Pressupostos Generals de l’Estat “nefastos”. 

El col·lectiu comarcal de Compromís Maestrat-Ports ha oferit avui una roda de premsa a Vinaròs per tal d’explicar les esmenes presentades per les diferents poblacions als Pressupostos Generals de l’Estat 2018. La roda de premsa ha comptat amb la presència de la diputada al Congrés Marta Sorlí, del senador Jordi Navarrete i del portaveu comarcal, Jordi Moliner. Pel que fa al Maestrat, els diferents col·lectius de Compromís han presentat més de 40 esmenes que sumen 490 milions d’euros i que afecten als pobles de la comarca en tots els àmbits, que van des d’infraestructures a agricultura, costa, cultura, equipaments. 

La diputada Marta Sorlí ha lamentat el nou endarreriment dels PGE, que s’estan presentant amb més de sis mesos de retard, i la reiterada discriminació a les nostres comarques:  “Són uns pressupostos que discriminen de manera clara a tot el País Valencià i també als pobles de Castelló, que portem molts anys patint la manca d’inversions al nostre territori”. Una vegada més, les inversions al País Valencià no arriben a la mitjana estatal i els pobles de Castelló continuen rebent menys inversió que altres zones de l’Estat Espanyol. “Els pressupostos de l’estat pareixen una cosa molt abstracta, però la realitat és que en el dia a dia això es tradueix en coses que afecten a les persones, com la perillositat de la N340, la situació de les costes o l’estat de les nostres estacions de tren, que necessiten actuacions urgents de rehabilitació i accessibilitat”.

Sorlí ha incidit especialment en el tema dels rodalies fins a Vinaròs i la del tot insuficient partida pressupostària que s’ha destinat a aquest tema: “Dels 43 milions d’euros que el mateix ministre va dir que eren necessaris per l’ampliació de la xarxa de rodalies, finalment només se’n destinen 8 per a tots els pobles de Castelló, des d’Almenara a Vinaròs. Vénen a fer-se la foto i sortir a la portada dels diaris amb les seues promeses però després s’obliden de destinar diners de veritat”.

Una de les esmenes presentades enguany i que, a més, es demanarà de ser votada separadament, és la rehabilitació de la carretera N-340, una via amb greus problemes de seguretat i per la qual hi ha greus carències en les inversions previstes, com la manca de dotacions per la construcció de l’A7, les connexions amb l’AP7 i la correcció dels punts negres de la pròpia N340. També es demanarà la votació per separat de l’esmena que demana la dotació pressupostària per aplicar el Pacte d’Estat contra la Violència Masclista, un tema de màxima urgència. 

Per la seua banda, el senador Jordi Navarrete ha qualificat els pressupostos generals proposats pel govern central de “nefastos” i ha explicat que continuen deixant al País Valencià a la cua de les inversions. “Una vegada més, ens enganyen amb promeses de grans inversions i acaben en això, en promeses”.

Venim a denunciar que ens estan intentant colar uns pressupostos molt negatius per a les comarques del nord del País Valencià, que ens discriminen respecte a altres territoris i que no donen resposta a les necessitats que tenim”, ha explicat Navarrete. “Estem farts de tanta foto i tanta promesa i ho posarem en evidència en cada esmena que presentem i en cada debat, els farem la cara roja i els demostrarem que no ens tornaran a prendre el pèl”, ha conclòs el senador abans de detallar bona part de les esmenes presentades, que poden consultar-se online.